Ivana Kurtović Budja

Izvor: Wikipedija
Ivana Kurtović Budja
Rođenje 1972.
Nacionalnost Hrvatica
Zanimanje jezikoslovka
Portal o životopisima

Ivana Kurtović Budja (Split, 1972.) je hrvatska jezikoslovka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodila se 1972. u Splitu. Godine 1991. upisala se na studij Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je i diplomirala 1997. radom "Kliški mjesni govor". Magistrirala je 2003. (2001.) na temu "Fonološki opis mjesnih govora čakavskih mjesta koja gravitiraju Zadru, Šibeniku i Splitu". Doktorirala je radom "Govori Makarskoga primorja - fonologija i morfologija" 2009. godine (Sveučilište u Zagrebu).

U Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje radi od 1998. godine, prvo na projektu Hrvatski jezični atlas, koji je vodio dr. sc. Mijo Lončarić, a onda na projektu Istraživanje kajkavskoga narječja, koji vodi dr. sc. Anita Celinić. Hrvatska dijalektologija, osobito južnočakavski kopneni i dalmatinski novoštokavski govori predmet su joj užega interesa. Uz to se bavi i proučavanjem odnosa hrvatskoga standardnoga jezika i narječja.

Surađuje u emisiji "Govorimo hrvatski" Hrvatskoga radija te u različitim emisijama Hrvatske televizije s temama iz dijalektologije i zaštite nematerijalne kulturne baštine.

Članica je Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske od 2003. godine.

Dugogodišnja je povjerenica Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Članica je Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://ihjj.hr/page/ustroj-instituta/6/Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. prosinca 2014. (Wayback Machine) (pristupljeno 15. ožujka 2013.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (http://www.ihjj.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.